Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vrei să te lași de fumat? Nu există trucuri, ci doar propria voință.

duminică, septembrie 22, 2013

Foarte multă lume fumează. Motivele sunt nenumărate. Fumează de stres, de plăcere, de ochii lumii să pară cool, că așa-i la modă și alte motive bine determinate sau nu. Cert e că un procent mare dintre ei, asta din câte îmi aud urechile, vor să se lase de fumat și totuși nu reușesc. Vor să se lase de fumat din 2 motive: sănătatea nu-i în regulă sau banii nu-s în regulă. Poate chiar amândouă laolaltă. Din cauza motivelor ăstora apelează la fel și fel de produse care îți promit că vei renunța la fumat. Gume, plasturi și ce mai există pe piață. Eu nu fumez. Chiar și așa eu cred că aceste produse nu au nici un efect asupra ta. În opinia mea, ele funcționează ca un efect placebo, dându-ți impresia că ele vor funcționa.

Ce e un efect placebo? Păi efectul ăsta e cam așa. Ție îți dau o gumă de mestecat mentolată și îți spun că e pastilă de cap cu mentol. Evident în acel moment te doare capul și vrei să iei o pastilă să-ți treacă. Când îți dau pastila asta (guma) tu crezi că e pastilă de cap. Asta îi transmiți creierului. Ei bine, ciudat sau nu, durerea de cap îți trece. În concluzie, ți-ai fentat propriul creier cu o informație falsă.

Cam așa și aici. Uneori funcționează, uneori nu. Depinde de vechimea fumătorului. Dacă fumezi de vreo 20-30 de ani, organismul e total dependent de nicotină și acel efect vizual numit fum așa că o gumă banală nu o să compenseze lipsa acestor elemente. Partea proastă e următoarea. Dacă cineva dorește să se lase de fumat pe motiv că stă prost la partea financiară și astfel trece pe gume și alte produse de genul, ei bine, nu va ajunge la o economie. Și alea costă destul de mult așa că nu văd economia aici. Știu de prin auzitele mamei că cineva lua zeci de gume cu nicotină pe zi și tot nu compensa lipsa țigărilor adevărate, plus că mâncând multe gume pe zi era un cost semnificativ.

În opinia mea, pentru a te lăsa de fumat e nevoie de propria voință. Trebuie să îți fentezi creierul cumva încât să nu-ți mai ceară nicotină. Trebuie să-ți ocupi timpul cât mai mult ca să uiți de țigări. Ieșitul cu prietenii, sportul, seriale de comedie, filme bune și alte activități te-ar ajuta să te lași de fumat. E cel mai sănătos și economic mod de a te lăsa de fumat. Așa că  lăsați achizițiile de produse care vă promit renunțatul la fumat într-un anumit timp sau la produsele ce promit o situație financiară mai bună dacă le folosiți. Faceți bine și căutați-vă voința. Ea e deja în voi, trebuie doar activată.

Dacă ai fumat și te-ai lăsat, împărtășește ideea și pentru cititorii blogului.

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

6 comentarii

Scrie un comentariu
Unknown
Autor
22 septembrie 2013 la 23:10 delete

Acest obicei nesanatos si-l insusesc zilnic, zeci de persoane, in special tinerii. Bani cheltuiti, avantaje 0. Cu toate ca nu se mai fac reclame pentru aceste droguri legale, dependenta lesne se instaleaza in organism, inca de la primele fumuri inhalate.

Exista o carte foarte interesanta, a lui Allen Carr, intitulata "In sfarsit nefumator". Functioneaza ca acel efect placebo de care aminteai aici in postare. Subconstientul joaca rolul cel mai important in aceasta situatie.

P.S.: Imi cer scuze de ortografia fara diacritice, deoarece vad ca respecti normele limbii romane. Postez pe mai multe retele sociale, multe in limba engleza si de aceea m-am dezobisnuit de tastatura in limba romana si de asemeni limbajul sistemelor de operare folosite pe diverse dispozitive sunt in engleza. :)

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
22 septembrie 2013 la 23:15 delete

Corect. Reclame nu se mai fac dar vorba prin cercurile de prieteni circulă repede și așa ajungi să încerci niște produse inutile crezând că ai găsit metoda uluitoare de a renunța la fumat. Până la urmă, târziu, va realiza că totul a fost decât o altă investiție demnă de faliment.

Stai liniștit în legătură cu ortografia. Important e să înțeleg ceea ce scrii. :)

Răspunde
avatar
MARTA
Autor
24 septembrie 2013 la 07:04 delete

AM FUMAT 35 DE ANI, DIN LICEU, POATE MAI DEVREME AM APRINS TIGARA, ULTIMII 10 ANI VROIAM SA MA LAS, N-AM AVUT VOINTA, AM FOST DEPENDENT TOTAL DE NICOTINA, AM REDUS TREPTAT LA 5-10 TIGARI PE ZI PANA CAND UN PASTOR PENTICOSTAL A PUS MANA PE CAPUL MEU, NU GLUMESC!!! SI A TREBUIT SA DECLAR CU VOCE TARE CA NU SUNT ROBUL NICOTINEI, ISUS M-A ELIBERAT!
9 IUNIE 2011 TARGU MURES, A DOUA ZI LA CAFEA AM UITAT SA APRIND TIGARA. EFECTIV AM UITAT... DE ATUNCI NU FUMEZ SI NICI NU SIMT NEVOIA, FARA SIMPTOME, FARA DURERI,SUNT LIBERA!!! MARTA, 53 ANI

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
24 septembrie 2013 la 09:54 delete

Eu țin să cred că acel pastor penticostal a fost singurul om în care ați avut încredere și care v-a făcut să vă lăsați de fumat. Pur și simplu ați ascultat și probabil ați pus suflet când ați decis să declarați cu voce tare ce ați declarat iar în mintea dumneavoastră s-a produs ceva ce v-a scos fumatul din ecuație. Nu cred că în Biserică te lași de fumat pentru că Iisus te eliberează. Bunica mea merge în fiecare Duminică la Biserică și fumează de zeci de ani.

Răspunde
avatar
Mikyangel
Autor
25 septembrie 2013 la 16:15 delete

Eu am fumat pe la 14 ani din teribilism si m-am lasat dupa 1 an pentru ca am descoperit ca nu-mi place. Mai trag si acum rareori din tigara la un chef dar atat.
Pentru fumatorii cu vechime insa chiar e vorba de vointa: Mama mea a fumat 30 de ani cate 1 pachet pe zi si in decembrie 2012 a racit foarte tare,a incercat sa fumeze si n-a mai putut si sa lasat definitiv de fumat. Nici nu-i mai trebuie, nici nu are probleme daca fumeaza altcineva langa ea. Acum isi ocupa timpul cu calculatorul ,joaca table. O admir pentru vointa.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
25 septembrie 2013 la 16:23 delete

E bine dacă reușești să te lași și după 20-30 de ani. După 10 ani de la renunțarea fumatului, plămânii arată ca la un nefumător. Și eu o admir pe mama ta și pe tine pentru că ați avut voință. Sunteți un exemplu pentru fumătorii care doresc să se lase dar nu-și găsesc voința.

Răspunde
avatar

Recent Articles