Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Cinematograful "Porțile de Fier" - O ruină și în ziua de azi

miercuri, august 28, 2013
 O vreme tâmpită în orașul meu. Plouă de câteva zile iar norii oferă o lumină de mai am puțin și îmi pun ochelarii cu infraroșu. Chiar și așa am fost nevoit să plec până în centrul orașului să plătesc apa. Ai mei nu au când pentru că programul la serviciu se termină la 17 și chiar dacă cei de la SECOM au mărit programul până la 20 seara, ei bine nu se respectă... Exact cum ziceam AICI acum câteva luni că programul e prelungit degeaba, eu fiind prezent acolo cu 1 oră și jumătate înainte de terminarea programului. Nice! Am luat-o pe una dintre cele 2 străzi ale orașului care în 1892 începeau să fie acoperite cu pietre cubice de bazalt, dar acum sunt proaspăt asfaltate.

Pe drum am zărit vechiul cinematograf "Porțile de Fier". E o ruină... Și mă întrebam: Nu se renovează? Ar aduce un plus economiei orașului. Nu am apucat să văd nici un film la cinematograful. Intrase în faliment de ani buni... Acum vreo 2-3 ani apăruse un cinematograf 3D dar filmele rulate acolo nu îmi erau pe plac așa că nu am fost nici acolo. Între timp, a dispărut și ăla.

Nu știu nea Spanac dacă ai prins cinema-ul de pe Strada Mare (Traian) în plină funcțiune pe vremea ta, dar îți zic eu că a ajuns o ruină. Un punct de atracție pentru cetățenii orașului mai ales pentru cei tineri care își scoteau iubita la un film (fiind una dintre cele mai populare destinații pentru o întâlnire), a ajuns o ruină unde boschetarii s-au instalat și cine știe ce nebunii se petrec pe acolo. Cert e că dacă te apropii de ușa clădirii, un miros insuportabil îți invadează nările încât ajungi la concluzia că ar putea deveni și un focar de infecție.

Am dat o căutare pe Google și am descoperit promisiuni făcute cu privire la renovarea și punerea în funcțiune a cinematografului. Și asta s-a întâmplat acum 3 ani. După 3 ani arată ca acum aproape 10 ani când s-a închis...mă rog, acum are geamuri sparte și ceva chestii furate din ce am aflat de pe net. Interesant a fost faptul să aflu că cinematograful a fost jucat pe degete de fel și fel de oameni influenți încât atunci când Primăria s-a găsit să atragă fonduri europene și să o modernizeze, s-a găsit un constănțean să spună că proprietatea e închiriată cu acte în regulă. :)) Hell yeah! Ce draci bălțați caută o proprietate din Severin în mâinile unuia din Constanța... Se vede că a fost închiriată... Adică, constănțeanul plătea chirie pentru o ruină... Ce afacere...

Iată ce au scris cei din Informația de Severin (fragment):
Primăria a vrut să-l modernizeze

Potrivit punctului 8, sub­punctul 4 din Legea  3.12.2008 privind modificarea OUG 39 din 2005 privind cinematografia, cinematograful „Porţile de Fier” a fost preluat de Primăria Drobeta-Turnu-Severin. Mai exact, între Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) şi Primăria Drobeta-Turnu-Severin s-a încheiat un proces-verbal de predare-primire a activului şi pasivului cinemato­grafului. Apoi, în baza acestui proces-verbal s-a emis hotărârea de Consiliu Local nr. 273 din 28.10. 2009, prin care obiectivul a in­trat în patrimoniul unităţii ad­ministrativ-teritoriale. Articolul 1 din hotărârea CL Severin specifica clar: „Se aprobă protocolul în­cheiat între primarul municipiului şi reprezentanţii Regiei Autonome pentru Difuzare şi Exploatare a Filmelor privind preluarea cinema­tografului „Porţile de Fier“ în do­meniul public al municipiului Dro­beta-Turnu-Severin”. Totodată, prin aceeaşi hotărâre 273, s-a apro­bat transmiterea cinemato­grafului „Porţile de Fier“ din administrarea Consiliului Local în administrarea Serviciul Public de Administrare şi Gestionare a Domeniului public şi privat, aflat sub autoritatea Consiliului Local.  Potrivit legii, Primăria Severin nu putea schimba obiectul de activitate al locaţiei şi trebuia să difuzeze filme pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea intere­su­lui public general. În plus, Pri­măria era obligată ca, într-un ter­men de maximum patru ani, să asi­gure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălii respective. Neîn­depli­nirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cine­ma­tografului şi a terenului aferent lui de către Primărie, Ministerul Culturii urmând să verifice dacă aceste prevederi sunt respectate, se mai specifica în documentele res­pective.


Probleme după preluare

Dar, la numai câteva luni după preluarea acestui imobil în patrimoniul CL, au început pro­blemele. Edilii s-au trezit pe cap cu un SRL din Constanţa care pre­tindea că este chiriaş cu acte în regulă pe spaţiul din cinema. Acesta a lipit nişte afişe şi chiar a pătruns în incinta imobilului. „După ce l-am preluat printr-o hotă­râre de guvern, a apărut o socie­tate care a încheiat un act de închi­riere, în opinia noastră frau­dulos”, spunea la vremea respec­tivă viceprimarul Severinului, Mircea Grosu. În decembrie 2009, municipalitatea a sesizat imediat poliţia pentru a lua măsuri,  însă firma constănţeană SC Balkan Proiect Provider SRL, cu sediul în Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 186, a ieşit basma curată invo­când buna-credinţă şi un contract de asociere în participa­ţiune nr. 105 din 11.12.2009 cu RADEF România Film. Aşa se face că intenţia Primăriei Drobeta-Turnu- Severin de a moderniza cinemato­graful nu s-a mai concretizat. Municipalitatea intenţiona să atragă fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea sălii de cinema, însă pentru că proprietatea asupra imobilului nu era certă, acest proiect a picat. În aceste condiţii, rămâne de văzut în ce condiţii RADEF va putea da o nouă faţă acestui cinematograf şi de unde va dispune de o sumă atât de mare pentru modernizare. Pen­tru că o placă cu noua denumire nu este de ajuns ...

Ar fi frumos ca acest cinematograf să fie renovat și modernizat încât să fie pe placul cetățenilor și să îți fie drag să vizionezi un film cu prietenii sau cu familia. Ar mai exista naibii ceva cu care să îți petreci timpul liber... Voi ce credeți?
Dacă ți-a plăcut articolul, abonează-te prin e-mail în widget-ul din dreapta de pe blog pentru a fi la curent cu noile articole. Dacă apreciezi blogul, gâdilă butonul de "Like" pe Facebook din widget-ul din dreapta. Thanks! Te mai aștept pe blog! - Eddie :)

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

4 comentarii

Scrie un comentariu
Agapescu
Autor
28 august 2013 la 18:34 delete

Mă-nclin în fața miilor de cuvinte înșirate anapoda prin articole, în care se invocă legea și buna-credință. Cert este că într-o țară în care absolut orice este posibil, ne vine mai la îndemână să formulăm scuze în mod pompos, fără să facem lucruri clare. Eu zic să treacă încă 20 de ani, să se aștearnă praful și plictisul, că poate-poate ne-om trezi cu americanii pe cap, gata să reformeze întregul sistem.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
28 august 2013 la 18:38 delete

Hehe! Că bine zici... Implicarea americanilor cu scopul reformizării întregului sistem ar fi o chestie. :P Adică... ce poate fi mai rău de atât? Dacă ai noștri nu fac nimic, e bine să se implice alții. Legile sunt prezente doar ca să vadă cetățenii că politicienii nu au stat degeaba, deși nimic util nu au făcut. Scoatem TVA-ul la pâine dar băgăm taxă pe nevasta casnică... Of of of... Mersi de comentariu, Agapescu! :) O zi bună îți doresc.

Răspunde
avatar
spanac
Autor
28 august 2013 la 19:36 delete

nu l-am prins. sau dacă da, nu-mi aduc aminte. n-am fost la cinema niciodată in severin...

nu se face nimic mai. poti sa te superi, insa orasul e pe duca. e aproape mort.
da, lșe-ar placea oamenilor sa vada un film la cinema. dar cum exista torrentele...
voiau sa faca parc de distractii. de fapt sa-l renoveze p-ala vechi. care a disparut si s-a facut nuș ce drac de hypermarket...

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
28 august 2013 la 19:55 delete

Da, există torrentele acum. Totuși merge să-ți scoți gagica la un film. :)) Referitor la parcul de distracții, habar nu am despre care vorbești... În ultimul timp s-a mutat în spatele Casei Tineretului, dar nici acolo nu mai e acum... Iar hypermarket-uri sunt pe aeroport (Carrefour), Cora (înspre Autogară) și Kaufland (la ieșire din oraș pe Calea Tg-Jiului). Chiar nu îmi aduc aminte de un alt parc de distracții. :))

Răspunde
avatar

Recent Articles