Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Au cam dispărut bunele maniere - partea a 2-a

marți, august 27, 2013

i_thank_you

Exact! Partea a 2-a. Prima parte am scris-o acum aproape 3 luni, când vorbeam despre persoanele care nu dețin o doză de maniere în ei. Cucu bun simț. Atunci nu aveam exemple, dar astăzi am chiar 2 exemple cu specimene de-a dreptul nesimțite care există în societatea asta, și care ne critică pe noi cei tineri că nu suntem manierați, că nu avem bun simț și altele...

Să încep cu primul specimen pe care l-am zărit acum câteva ore în oraș, fiind plecat să plătesc o rată. Mergeam liniștit, eram pe gânduri. Vremea era frumoasă și îmi era drag să mă plimb dar totuși lene. Deodată pe trotuarul unde mergeam și eu, îmi apare în față un bărbat de vreo 50 de ani cu o plasă în mână și cu cealaltă mână în... nas. Da băi nene. În public, l-a găsit scormonitul în nas cu o poftă de nedescris. Se putea descrie oftica pe fața lui că nu reușea să scoată la suprafață "aurul" din Roșia Montana. Cum a scos "aurul din munte" se uita la el de parcă voia să îi fie prieten... Bine că nu l-a făcut minge să șuteze fix în părul cuiva... Serios acum, exagerez când spun că acest bărbat era nesimțit? Deci eu v-am făcut să vă imaginați întreaga operațiune dar credeți-mă că ceea ce am văzut era scârbos în draci.. Lărgise dracu nara, parcă voia să ajungă la creier...

Specimenul numărul 2. Acum câteva zile eram cu mama prin oraș și tocmai ce ne întorceam acasă pentru că fusesem într-o vizită. Era întunecat deja.. cred că în jur de 22. Mergem ce mergem și zăresc un tip mai grăsuț alergând ca nebunu' pe trotuar... Între timp, mai era un om mai în vârstă cu un telefon în mână care era de fapt al tipului. Ce se întâmplase? Păi, tipul își pierduse 200 de lei dar îi picase și telefonul. Până să își găsească ăla rapid cei 200 de lei, omul în vârstă i-a ținut telefonul. Între timp, își recuperează ăla banii (noroc că nu i-a găsit altul) și aleargă spre omul cu telefonul... I-a luat telefonul din mână și și-a continuat alergarea. Nici mulțumesc nu a spus... Ironic din partea celui bătrân că a strigat la el: - Mulțumesc! :))

Ce pot să zic... nesimțire totală în lumea asta. Plin de oameni fără maniere care preiau exemplele de la oamenii care se calcă în picioare pentru un kilogram de făină, zahăr și un litru de ulei, toate cu scopul de a "cumpăra" votul lor. Și cel mai tare e atunci când îți dai seama că acea persoană e nemanierată pentru că făcându-i observație cu ceva ce nu ar fi frumos să facă, sare ca ars.

De ce nu se bagă în învățământ "Cartea bunelor maniere"? Ar fi cea mai bună idee ca elevii să fie deja manierați de la o vârstă fragedă, lucru benefic pentru societatea de astăzi. Dar în clasele primare, bunele maniere constă în lovirea elevului cu arătătorul peste palmă de vreo 3-4 ori. Oare acei dascăli au citit în cartea bunelor maniere că pentru a maniera un elev necesită violență? Deja întru în alt subiect și mă enervez. :))

Întrebare. Cum ar putea cei nemanierați să fie manierați?
Dacă ți-a plăcut articolul, abonează-te prin e-mail în widget-ul din dreapta de pe blog pentru a fi la curent cu noile articole. Dacă apreciezi blogul, gâdilă butonul de "Like" pe Facebook din widget-ul din dreapta. Thanks! Te mai aștept pe blog! - Eddie :)

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

18 comentarii

Scrie un comentariu
spanac
Autor
27 august 2013 la 16:32 delete

Bun simț? Ce e ăla?

Răspunde
avatar
mikyangel007
Autor
27 august 2013 la 16:41 delete

Am si eu aceeasi senzatie, ca nu mai exista bune maniere. Copii injura cu o usurinta care ma sperie, nimeni nu-ti mai cedeaza locul in autobuz chiar daca ai un copil mic in brate, te imping cand vor sa urce sau sa coboare. Impertinenta e prezenta la orice varsta.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 16:42 delete

De acord... Impertinența evoluează ca o gripă severă.. Greu de oprit.

Răspunde
avatar
gouttedereve
Autor
27 august 2013 la 17:16 delete

De ce nu se bagă în învățământ “Cartea bunelor maniere”?
Pentru că e deja băgată! Ştii care e ironia? Că ministerul se numeşte, mai nou, al EDUCAŢIEI! Exact ce ne lipseşte... Dar, hai să-ţi spun cam cum e treaba. Profu' le vorbeşte copiilor despre una, despre alta, despre cum, când şi de ce se spune Mulţumesc, despre igienă sau mai ştiu eu ce. Iar părintele, vine cu replica inteligentă :"Mă, tu să asculţi de mine, nu prostiile de le zic ăia! De parcă de Mulţumescul lor îmi arde mie!" sau, şi mai simpatic, aterizează val-vârtej la şcoală şi se ia de amărâtul de prof care a îndrăznit să-şi facă, cică, meseria: "Tu să faci educaţie copiilor tăi, bă, că de al meu am io grijă!" Crezi sau nu, chiar se întâmplă. E hilar, dar educaţia, azi, se face în stradă. Şi mă uit la cei în vârstă, care se poartă ca şi cum nici nu ar fi auzit de bunele maniere, deşi mulţi par oameni educaţi... Iar copiii, într-adevăr, înjură, se bat, se poartă de parcă doar ei fi - în autobuz, am mereu grijă să mă ţin la distanţă să nu-mi iau vreun ghiozdan sau vreo palmă, la cât de agitaţi sunt... Din păcate, chestia cu "Aşa te învaţă, mă, la şcoală?" mă întristează tare... Pentru că şi în şcoală fac la fel, acolo ce să li se mai spună, decât: "Păi bine, mă, aşa te-am învăţat io?!"

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 17:23 delete

Da... Copilul e la mijloc. Proful vine cu o educație, părintele cu alta. Copilul trage concluzii sau nici pe alea... Și sincer, nu știam că e băgată deja cartea. :)) Adică da, să nu înjuri, să nu vorbești pe un ton ridicat chestii de genul, da. Dar mama ei de carte cu TOATE manierele nu am văzut să fie predată prin școli. Adică, cum să mergi, cum să stai la masă și chestii care îi ajută pe viitor. Profesorii le spun atunci în prezent, cum să facă atunci, dar dacă pe parcurs alte maniere importante necesare vârstei avansate nu sunt predate, deja copilul o ia pe arătură cu comportamentul.. Un lucru e în comun între profesori și părinți: violența. Asta înțelege elevul din toate cele.
Mulțumesc pentru comentariu! :)

Răspunde
avatar
27 august 2013 la 17:25 delete

Scuză-mă dar...dacă ai un copil în brațe poți foarte ușor să te plimbi cu el în cărucior, tu te relaxezi și el primește o gură sănătoasă de aer. În al doilea rând, eu nu acord prioritate anumitor etnii să îmi intre în față pe motiv că au copil...de mult s-a inventat prezervativul! Cu femeia care îmi spune frumos ce treabă are și că este nevoită să se grăbească îi acord prioritate...dar dacă mă ia că vezi că am copil și că nu știu ce...NU! Degeaba bagă copilu la înaintare!

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 17:34 delete

Când te plimbi cu autobuzul nu cred că o faci în scopul de a te relaxa. Nu văd nimic relaxant în a te plimba cu rabla de autobuz românească. Folosește transportul în comun cu un scop. Iar faza cu prioritatea după etnie e rasism curat, adică perspectiva ta. În cartea cu bunele maniere nu specifică aplicarea manierelor în funcție de etnie. Când mergi cu autobuzul, poți să spui că te grăbești că oricum nu ajungi mai repede ca toți ceilalți, deci nu are logică. Indiferent de etnie, o mamă cu copilul în brațe dorește prioritate pentru că e greu să îți menții echilibrul în picioare fără să te ții de ceva și să ai grijă și la copil. :)

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 18:03 delete

Orice altceva, numai că NU face parte din cele 5 simțuri. :)

Răspunde
avatar
27 august 2013 la 22:40 delete

De acord cu tine, cata dreptate ai !!!

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 22:45 delete

Multumesc frumos pentru comentariu! :) Daca iti place blogul te invit sa te abonezi prin e-mail in widget-ul din dreapta. :)

Răspunde
avatar
27 august 2013 la 22:46 delete

Asa am sa fac :D Te invit de asemenea sa arunci o privire peste blogul meu si al surorii mele ;)

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 august 2013 la 23:50 delete

Asta am și făcut! E drăguț! :) Am dat follow să văd ce mai faceți voi. :P

Răspunde
avatar
gouttedereve
Autor
28 august 2013 la 02:14 delete

Cu plăcere. Cartea există în şcoli. Şi mai există ceva ce se chiamă Dirigenţie, iar această carte poate fi suport pentru acea oră. Şi nu doar atat, se mai poate discuta şi la alte materii despre asta. Vezi tu, lucrurile se văd diferit... Ştii câţi părinţi îşi învaţă copiii să înjure şi să dea cu pumnul, pe criteriul că doar aşa va fi primul? Sincer, nu ştiu cum se vor rezolva toate, pentru că toţi sunt prinşi undeva la mijloc, între media, societate şi idei preconcepute şi, din păcate, din an în an, e mai rău... " Un lucru e în comun între profesori și părinți: violența." Aici, nu reuşesc să urmăresc raţionamentul...

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
28 august 2013 la 02:47 delete

Esti la curent cu punerea in aplicare a cartii in scoli? Pentru ca la mine in generala si in liceu, ora de dirigentie consta in engleza sau discutarea situatiilor scolare.

Răspunde
avatar
gouttedereve
Autor
28 august 2013 la 03:18 delete

Sunt la curent cu faptul că această carte este folosită în şcoli, clasele primare şi gimnaziale. Nu există ca materie predată şi nu este ca manual de studiu, dar, de multe ori, se foloseşte ca suport la diferite materii.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
28 august 2013 la 11:41 delete

Știu că nu există ca materie dar la mine nu a fost norocul să fie folosită nici în generală nici la liceu. Nu e folosită în toate școlile, asta cu siguranță.

Răspunde
avatar
Alexandru
Autor
31 august 2013 la 21:29 delete

Eu unul as vrea ca aceste bune maniere sa fie folosite si in trafic, sa nu mai fie asa multi bizoni :))

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
31 august 2013 la 21:30 delete

Să fie folosite, dar dacă nu le învață.. degeaba.

Răspunde
avatar

Recent Articles