Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Au cam dispărut bunele maniere

joi, iunie 06, 2013

Nu sunt o persoană extra manierată, dar am o doză de politețe și de bun simț cu cei din jurul meu, fie ei prieteni, rude sau mai știu eu ce. Nu am citit acea carte cu bunele maniere, dar totuși bunele maniere nu îmi lipsesc.


Vă întrebați: Dacă nu ai citit cartea, atunci de unde știi că ești manierat? Păi, de la persoane care au aceste maniere, care le dețin, iar cu timpul le-am adoptat.





O persoană manierată e o persoană cu capul pe umeri din punctul meu de vedere. Știe ce face, e conștient de ceea ce face. Își cere scuze când greșește, nu judecă oamenii doar de dragul de a face-o, ci doar dacă au un motiv bine definit. Nu jignește lumea doar că e cool în societatea de astăzi, să îți bagi și să îți faci în tot neamul respectivului om, că ești tu mai presus cu niște lucruri pe care el nu le deține sau mai știu eu ce motive mai există astăzi în noua generație, motive de a fi injurat așa...de pomană.


Cine spune pardon atunci când se grăbește și nu are răbdare să meargă ca melcul deoarece pe trotuar în fața lui se află un grup de bătrâni are o doză de maniere în el. Cine spune "bună ziua" unui om pe care nu-l cunoaște ci nu "salut mă" e o persoană care deține ceva maniere în el. Cine nu se înghesuie pe o ușă unde doar o persoană are destul spațiu de a trece, fără să împingă pe cineva are o doză de maniere în el.


În unele zile zăresc persoane care nu au nici cel mai mic bun simț în ei. Pot spune că și la liceu, în clasa mea, am întâlnit persoane care nu aveau de a face cu bunele maniere, cu bunul simț nici față de proprii colegi dar nici față de un profesor. Răspund răspicat, fac orice altceva în timpul orei dar numai la profesor nu sunt atenți, întârzie la oră iar atunci când intră în clasă nu au nici bunul simț să își ceară scuze că au deranjat ora. Atunci când ora se termină, ies primii din clasă, neavând bunul simț de a lăsa profesorul să părăsească clasa, pur și simplu le taie calea și nici "bună ziua" nu spun.


Să nu spun de manierele de acasă, în prezența părinților. E frumos să spui "poftă bună" atunci când te așezi la masă, iar când te ridici "săru' mâna pentru masă!".

Ei bine, aceste maniere, aceste lucruri politicoase care ar trebui să facă o lume mai bună, mai educată, vin chiar de la educație. Neavând educație, nu știi să te comporți în societate, să te adaptezi ușor, să poți comunica cu oamenii din jurul tău, să iei decizii și nu numai.


Educația e principalul factor care pot face o persoană să fie manierată. Asta depinde de părinți, de manierele lor pe care le au, de implicarea lor în comportamentul copilului. Dacă un părinte e nemaneriat, își bagă și își face în aia aia, e nesimțit atunci când nu e nevoie, judecă oamenii doar să pară mai presus sau alte lucruri pe care nu le înșir că mi-ar lua prea mult, ei bine, asta învață și copilul. Bunele maniere vin de la părinți.


Aș fi fericit să văd persoane care lasă prioritate unui om care intră în clădirea din care tu dorești să ieși, neajungând să vă tamponați unul cu altul din cauza unei lipse de...maniere. Gândurile mele sunt ciudate în acest articol, dar parcă persoana nu mai are acel bun simț în el, parcă nu mai are politețe cu oamenii bătrâni, cu proprii părinți sau prietenii cei mai buni.


Voi ce credeți? Mai există bunele maniere în omul de rând?

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

11 comentarii

Scrie un comentariu
Iustina D
Autor
6 iunie 2013 la 00:20 delete

Mai exista bune maniere, dar exista si din ce in ce mai multe scuze folosite. Scuze ca ne grabim, scuze ca aveam alte probleme la care ne gandeam. Si a crescut nivelul de indiferenta si nepasare fata de cei din jur sau despre ce ramane in urma cuiva / a unei actiuni. Si mai e ceva ce nu e in regula: ne-am obisnuit sa acceptam chestiile astea. Nu zic, toleranta este necesara, dar pana la limita la care ajungem sa incurajam purtarea unora. Poate lucrul acesta e cel mai grav: faptul ca acceptam din ce in ce mai mult, fara sa replicam, fara sa atragem atentia.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
6 iunie 2013 la 00:25 delete

Da! Ai dreptate! Scuzele sunt din ce în ce mai puțin folosite. Mă întreb oare, cum putem schimba acest lucru? Sau...cum am ajuns totuși să acceptăm asta?

Răspunde
avatar
Adela Anca
Autor
6 iunie 2013 la 00:36 delete

Ai dreptate, aici gandesti la unison cu mine!
Si eu sunt de parere ca nu iti trebuie o carte ca sa te porti manierat. Trebuie doar sa fi cu capul pe umeri, asa cum ai spus tu.
Felicitari pentru articol!

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
6 iunie 2013 la 00:37 delete

Mulțumesc frumos Adela! :)

Răspunde
avatar
Razvan
Autor
6 iunie 2013 la 12:27 delete

Zilele trecute am gasit intr-un hypermarket o carte destul de consistenta despre bunele maniere, la doar 7 lei. Am cumparat-o, desi mai am si alte carti pe tema asta acasa si am si scris de cateva ori materiale despre bunele maniere. Cred ca niciodata nu ajungi sa le cunosti pe toate, dar e de bun simt sa incerci:)

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
6 iunie 2013 la 12:30 delete

Da! Ai dreptate Răzvan! De fapt, niciodată nu poți cunoaște un lucru pe deplin. Totul în lume, fiecare lucru are "infinitul" lui.

Răspunde
avatar
Yamasha
Autor
6 iunie 2013 la 13:14 delete

Sunt bune maniere, dar nu stiu daca cei mici, care vin din spate le mai folosesc. Degeaba fac asta doar oamenii in varsta...

Răspunde
avatar
6 iunie 2013 la 23:36 delete

Stii cum se spune: practica mai e cum e, insa teoria ne omoara. Degeaba ii dai unui needucat o carte despre bunele maniere daca el nu are vointa sa o puna in aplicare.
Si cred ca tine si de mostenirea genetica a fiecaruia... Trebuie sa ai o afinitate anume pentru a fi politicos cu orice categorie sociala, trebuie sa ai o doza de sensibilitate si empatie sociala pentru a fi un adevarat gentleman/lady.
Eu personal am avut multe de pierdut (si inca voi mai avea de pierdut) din cauza manierelor intr-o societate bazata pe "tupeu: grosolan, insa consider ca asa este cel mai bine. Sa iti pastrezi mereu manierele indiferent de "bobarnacele" din jur!

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
7 iunie 2013 la 01:57 delete

Ai dreptate! Generația asta mai nouă nu e chiar așa de manierată...din păcate. Și da, degeaba oamenii în vârstă sunt manierați dacă tinerii nu sunt dispuși să învețe de la cei în vârstă care au o experiență în societate...

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
7 iunie 2013 la 02:03 delete

E bine să îți păstrezi manierele și să fii tu, și să nu ajungi să îți modeleze alții caracterul și felul tău de a fi. Și bunele maniere pornesc de la părinți și implicarea lor în viața copilului atunci cât e mic că după ce atinge pragul majoratului sau chiar mai devreme e cam....târziu.

Răspunde
avatar
27 august 2013 la 16:29 delete

[…] Partea a 2-a. Prima parte am scris-o acum aproape 3 luni, când vorbeam despre persoanele care nu dețin o doză de maniere […]

Răspunde
avatar

Recent Articles