Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Cioc, cioc! Popa la ușă

vineri, decembrie 20, 2013

Vine Crăciunul. O sărbătoare preferată de mine. Iarnă. Poate ninge, poate nu. Stai la căldură, asculți colinde, bei ceva, servești ceva și deodată auzi la ușă: 

- Cioc, cioc!
- Cine-i acolo?
- Popa cu Crăciunul!
- Nu-s acasă! Bate la vecina!

Nu știu de când se practică chestia asta cu popa la tine acasă. Să-ți vină popa-n casă, să-ți șterpelească pereții cu busuioc și apă sfințită, iar ca drept răsplată să-i dai acolo, 1 leu, 2, 3, 5, 10 lei. Dacă întreb pe unul sau pe altul de ce dă bani, va spune că așa se dă. Pe naibii. Să fim serioși. Unii ar spune că-i o donație micuță pentru Biserică, alții că-i pentru popă. Indiferent, omul dă banii și nu spune nimic. Dacă nu etichetezi banii, las' că-i etichetează popa. În ziua de azi, cei care știu cum stă treaba, nu deschid preotului de Crăciun. Alții, care speră la mai bine, sunt pregătiți să dea un bănuț preotului, drept urmare, la ei ușa-i deschisă tot timpul. Oameni cu mentalități diferite.

Omul dă bani cu speranța că-i ajută Dumnezeu. Unde scrie asta? În Biblie sau în orice carte sfântă, nu există astfel de legi "materiale" care promit ajutorul în schimb. Dau bani de Paște să m-ajute Dumnezeu. Dau de Crăciun să m-ajute Dumnezeu. Dau de Bobotează să m-ajute Dumnezeu. Și??? Chiar te ajută? Nu! E un obicei prost al românului. Sponsorizăm lăcașele de cult mult prea mult. În România sunt mai multe biserici decât spitale, iar ritmul e alarmant de ridicat. Încă se construiesc biserici peste noapte, iar spitalele încă impun pacienților să-și cumpere perfuzii și toate cele, deși sunt asigurați medical. Mă rog, unele spitale.

Of of of, ce-i și cu țărișoara asta. În încheiere vă las o poezioară realizată de mine. E prima mea poezie creată, așa că m-aștept la orice critică! :))

Hopa, hopa și iar hopa,
La ușă ne bate popa,
Să-i băgăm în buzunare,
Niște lei "fără valoare",
Ne sfințește de Crăciun,
Să prindem un an mai bun,
Ne dă și-un strop de speranță,
Și l-am dat afar' din casă,


Anul nou ce va să vină,
Plin de lucruri de rutină,
Datorii și datorii,
Taxâ șâ impozitii,
Toate astea vor cam ține,
Pân' la anul care vine.


Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

11 comentarii

Scrie un comentariu
Anonim
Autor
20 decembrie 2013 la 15:48 delete

Cat adevar! Genial articol, sunt de aceasi parere! ;)

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
20 decembrie 2013 la 15:49 delete

Mă bucur s-aud asta, Albert! :)

Răspunde
avatar
Unknown
Autor
20 decembrie 2013 la 16:13 delete

=)))

http://i.imgur.com/lxD07f2.png

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
20 decembrie 2013 la 16:21 delete

What's so funny? În loc să râzi de oameni ai putea să răspunzi on-topic, nu off-topic. Nu te mira dacă următorul comentariu off-topic nu va fi aprobat. Și ca să-ți răspund la posibilele întrebări legate de tabletă, acumulatorul a fost reînlocuit și tableta funcționează în parametri normali.

O zi bună! :)

Răspunde
avatar
Cornel
Autor
20 decembrie 2013 la 17:29 delete

Sunt de acord cu tine Eddie, noi tineretul dam de gura batranetului sau sa nu ne vorbeasca lumea prin sat (in caz ca esti la tara). Oricum dam mai putin decat un om invarsta ... si mai este un caz de acest gen doar ca e legat de postas. Vine postasul cu pensia bunicii iar ea ii da 2, 3 lei, Ma oameni buni si oamenii astia sunt platiti ca orice salariat (si sunt platiti bine) ce le dati voi in plus e ca si cum i-ati imprumuta cu o suma de bani ca sa-si schimbe masina sau eu stiu,,, sa-si faca alta casa. Ei isi fac datoria si sunt platiti de stat pentru asta. Daca este sa ne luam dupa aceste cazuri ar insemna ca tatal meu (de exemplu) pe langa salariul lui ar trebui sa mai primeasca inca o suma de bani ca vine la serviciu, sau eu ar trebui sa primesc niste bani ca merg la scoala, nu?
Dar degeaba ca asa e romanul...

Răspunde
avatar
Anonim
Autor
20 decembrie 2013 la 17:30 delete

Omul da bani ca asa trebuie, popa merge cu pejosul din casa in casa, vrei il primesti nu vrei nu il primeste, nu te obliga nimeni sa-l primesti.
Popa e slujitorul bisericii, al religiei, daca nu era religie nu erau nici sarbatori, nu exista Craciunul, nu exista Paste, nu existau Duminici.
Lipsa credintei in Dumnezeu, parerile astea cum ca popa iti vrea doar banii fac lumea sa se inraiasca, sa nu mai aiva teama de Dumnezeu.Eu cand eram copil eram educat de mama, imi spunea sa nu injur, sa nu fiu rau, ca Dumnezeu e sus si ma va pedepsi, imi era frica sa nu-l supar pe Dumnezeu, in ziua de azi rar vezi oameni cu frica de Dumnezeu,lipsa credintei duce la rau.
Mergeti la biserica,ascultati ce citeste zice preotul,ce citeste, va asigur ca nu va invata de rau.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
20 decembrie 2013 la 17:37 delete

Interesant, Cornel. E pentru prima oară când aud că cei mai în vârstă, când își incasează pensia, dau bacșiș poștașului.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
20 decembrie 2013 la 17:45 delete

Nu contest existența credinței sau mai știu eu ce. Contest obiceiul românului de a da bani atunci când preotul vine să sfințească casa. Românul dă apă la moară, asta face. Și tot nu-nțeleg. Unde scrie că așa trebuie? Că trebuie să dăm bani? Înțeleg, nu sunt obligat să-l primesc, dar unde naibii scrie că TREBUIE. Acest cuvânt mă sâcâie. De când și până când sponsorizăm credința? Eu asta nu-nțeleg. Și să fim serioși, domnule/doamnă, printre slujitorii Domnului se află și capete rele. :)

Răspunde
avatar
Anonim
Autor
21 decembrie 2013 la 12:53 delete

Se practică şi la oraş, stai liniştit! Cunosc foarte bine subiectul şi chiar am fost martor unei astfel de acţiuni într-un oraş cunoscut din România! :|

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
21 decembrie 2013 la 13:03 delete

Observ că românul are mai multe obiceiuri proaste. Șpagă la examenul auto, la medic, la popă și bacșiș la poștaș. Păi cum să mai rămâi cu bani? Cum? Dacă noi i-am învățat prost și acum nu se uită nimeni la cazul tău dacă nu marchezi banul.

Răspunde
avatar
Anonim
Autor
21 decembrie 2013 la 13:08 delete

Nu vroiam să mă aprofundez în acest subiect, dar văd că aici se face o eroare. Dumnezeu nu constă în religie. Religia este o doctrina, însă adevăratul cuvânt este cel al lui Dumnezeu, care este schis în Sfânta Scriptură (Biblia). Unde scrie în biblie de religie, de banii care trebuie să-i dau lu' taică părintele??? Fără religie ar există Paşte, Crăciun şi toate sărbătoriile care sunt menţionate în Biblie. Aceast articol cu privere la tema asta nu înrăieşte lumea! Acest articol arată adevărul adevărat! Aşa că stimabilule domn "Anonim" citeşte bilblia şi apoi poţi să-mi conteşti comentariul! ;)

Răspunde
avatar

Recent Articles