Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Povestea unui simplu taximetrist

duminică, februarie 23, 2014
Vă prezint povestea unui simplu taximetrist întâlnit acum câteva zile

Acum vreo două zile am fost la Dedeman cu o prietenă de familie. Voia să-și ia masă de călcat. După ce a cumpărat-o, am ieșit din magazin și ne-am uitat după taxi-uri. Singura stație de taxi-uri era la 100 de metri, în parcarea hipermarket-ului Cora. Ne-am dus acolo. Masa de călcat era prea lungă pentru a fi băgată cu ușurință în portbagajului mașinii, o Daewoo Cielo, așa că am băgat-o pe bancheta din spate, iar eu am stat în față.

La volan era un taximetrist rareori întâlnit. Foarte politicos și cu o vârstă respectabilă. În comparație cu ceilalți taximetriști, deseori plini de ei, ce merg cu viteză și-ți mai bagă și manele, deși nu te întreabă dacă suporți genul ăla de muzică sau dacă vrei să asculți muzică în momentul ăla, acesta era diferit. Diferit și cu o poveste.

Am pornit la drum. În timp ce taximetristul se îndrepta spre ieșirea din parcare, am sesizat că are o manetă ieșită din comun. Mintea mi-a sărit direct la faptul că are cutie hidramată, dar am întrebat:

Eu: - Cu maneta asta schimbați vitezele? Adică.. aveți cutie hidramată?
Taximetristul: - Nu, tată! Era bine dacă aveam așa ceva, dar e Cielo dă-o naibii.
Nu știu de unde am scos-o pe asta cu cutia hidramată pe un Daewoo Cielo, dar am zis-o. :))
Taximetristul continuă discuția, spunând:

- Uite... Când trag de maneta asta pun frână. 

M-am uitat acolo să văd cum funcționează sistemul și i-am zărit picioarele. Nu arătau normal, se vedea că are probleme.. Atunci mi-a spus întreaga poveste.

Eram pe trotuar.. În '77. Mai aveam 25-30 de metri până la poarta casei. Un polițist cu elevul în examen au intrat cu mașina pe trotuar și au dat peste mine. Mi-au zdrobit picioarele. Unul mi l-a tăiat că era zdrobit rău de tot, celălalt s-a putut salva cât de cât. Ce să fac? Cu o pensie de 400 de lei de abia ajunge să plătesc regia. M-am dus să-mi bag pensia de handicap, dar mi s-a spus că nu-s handicapat pentru că port proteză. Asta e țara.. nenorociți.
Și l-am întrebat dacă cei vinovați au fost pedepsiți, dar am rămas șocat... Mi-a spus că Ceaușescu dăduse un decret, iar ei nu se încadrau în acel decret, astfel că au scăpat basma curată. Nu am cerut detalii.. Omul și-a spus povestea de unul singur. S-a văzut că chiar și după clipele grele prin care a trecut, a rămas o fire sociabilă, ca drept dovadă că a comunicat cu noi până la destinație.

A fost cea mai lungă discuție purtată vreodată cu un taximetrist, dar o discuție ce conținea o doză de tristețe... Omul era puternic. S-a văzut. Cu tot cu necazul lui, nu s-a lăsat bătut și s-a angajat ca taximetrist. Ăsta da motiv să lupți orice ar fi.

Aceasta a fost povestea unui simplu taximetrist. O poveste reală, nicidecum o ficțiune.


Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

8 comentarii

Scrie un comentariu
Unknown
Autor
23 februarie 2014 la 20:36 delete

Si tocmai oamenii de genul acesta stiu sa isi pastreze coloana vertebrala intacta. Restul... manele.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
23 februarie 2014 la 20:37 delete

Bine zis, Mihai! Bine zis!

Răspunde
avatar
27 februarie 2014 la 14:25 delete

Cand am inceput sa citesc articolul asta, nu ma asteptam la o asemenea poveste. Impresionant si revoltator. Cum sa scape vinovatul basma curata? De fapt, nu trebuie sa ma mire nimic. Totul se intampla pe dos in tara noastra mult "iubita".

Anyway, respect taximetristul din tot sufletul...

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 februarie 2014 la 14:33 delete

Da.. justiția ceaușistă e la fel de tâmpită ca în prezent... Totul e pe dos. Trebuie să vină cineva și să intoarcă justiția pe față, nu să o lase tot pe dos...

Și ca să mai dau un exemplu de justiție tâmpită, săptămâna trecută eram cu un prieten prin zona gării din oraș. Un bulgar bolnav mintal a dat de noi. Vorbea ba engleză, ba română. Într-un final l-a dus la poliție. Omul n-avea bani cash, dar cică ar avea online. Polițiștii au zis să se ducă cu nașul... Dacă eram eu, luam amendă că n-am cumpărat bilet, că așa comentau ăștia pe la știri.

Răspunde
avatar
27 februarie 2014 la 15:01 delete

Politistii sunt mana in mana cu unii. Iti dai seama ca daca ai avea si tu o influenta oarecare, ai putea merge cu nasul fara sa te ia pe sus politia...

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
27 februarie 2014 la 15:05 delete

Yep... Ai dreptate. Influența e o armă super puternică, iar fără influență în România, nu prea poți mișca ceva prin țărișoara asta căpiată..

Răspunde
avatar
27 februarie 2014 la 15:08 delete

Din pacate asa este. Stii vorba aia... Romania e o tara frumoasa, pacat ca e populata!

Răspunde
avatar

Recent Articles