Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Cum sunt mințiți clienții de către firmele de calculatoare

luni, martie 04, 2013
Astăzi am să vă povestesc un lucru destul de interesant pentru cei care dețin un calculator acasă. Probabil, mulți dintre noi nu au avut timp sau pur și simplu nu au dorit să învețe niște elemente de bază la un calculator: cu ce se mănâncă placa de bază, memoria ram, hardul ( hdd ), procesorul, sursa, placa video și așa mai departe. De aceea, acești oameni apelează la firmele de calculatoare specializate în acest domeniu.
Însă, datorită acestor cunoștiințe inexistente despre propriul calculator, riști să fi păcălit la buzunar de către acea firmă. Cum? Vă zic eu!



Am 2 cazuri de relatat, amândouă fiind de aici din orașul meu, la aceleași firme.

Primul caz este un coleg de clasă, care a dorit să își cumpere o placă video mai bună, să ruleze și el jocuri mai noi, pe detalii cât mai decente. El s-a uitat pe eMAG, și a zărit o placă video la 249 de lei, era vorba despre o placă video nVidia Geforce GT 430. Mi-a dat link-ul pe Messenger, m-am uitat și am zărit la produse similare o altă placă video cu 30 de lei mai scumpă dar mult mai performantă. Se numea nVidia Geforce GT 630. Imediat cum am văzut-o, i-am spus că nu merită să mai dea bani pe acel GT 430, așa că îi recomand GT 630. Până la urmă, colegul s-a rezumat la achiziționarea plăcii video de aici din oraș. Am mers cu el la o firmă specializată în domeniu ( nu dau nume ), unde am zărit această placă video, GT 630 la același preț cu cel de pe eMAG. Vine o femeie la noi, angajată la firma respectivă, scoate placa video din acel raft, iar între timp colegul a văzut că placa video era pe DDR3, doar zicea, nimic important. Însă ce credeți că speculează femeia? Trebuie să ai placă de bază DDR3 ca să îți meargă placa asta video, altfel nu e compatibilă. Eu fiind cunoscător în acest domeniu, am ezitat totuși să intru în polemică cu acea femeie și am plecat la magazinul de vis-a-vis. Am găsit din nou placa video acolo, însă parcă era mai scumpă cu 10 lei...Nu era mare problemă, însă am relatat angajatului cele spuse de angajata magazinului de vis-a-vis și a început să râdă ironic. Omul și-a dat seama că a fost o abureală, însă stau și mă gândesc..Femeia a fost întreagă la cap încât să își alunge clientul? Sau spera să cumpere și o placă de bază, că vezi Doamne nu era compatibilă cu placa video cea nouă...În fine...A rămas că își cumpără placa oricum. Acum, colegul e foarte mulțumit de placa video achiziționată, și trebuie menționat că nu a schimbat nici o altă componentă pentru a pune în funcțiune placa în parametrii normali.

Al 2-lea caz este un amic mai vechi, din copilărie. A avut ceva probleme cu procesorul sau placa de bază, încât calculatorul numai funcționa deloc...Nu am fost bine informat deoarece, au dus-o direct la o firmă specializată în domeniu. A cumpărat până la urmă, procesor nou, memorie RAM nouă, și o placă video nouă. Minciuna din partea firmei în domeniu vine tot la placa video.
Eu i-am zis să cumpere o placă video pe 128 biți, o placă midrange, dacă dorește să ruleze majoritatea jocurilor din anul 2012 sau mai devreme...S-a dus la magazinul respectiv, și pe lângă asta se mai și cunoșteau între ei...colegul și angajatul. I-a spus ce și cum, în sensul că dorește o placă video pe 128 biți, iar angajatul i-a oferit una, spunând că e pe 128 biți și că rulează toate jocurile pe detalii înalte. Prețul, era jenant..undeva la 200 de lei. Mă sună, îi răspund, și îmi spune că i-a dat o placă video ATI Radeon HD 5450, și că e pe 128 biți. Am căutat pe Internet și ce să vezi...nu exista o astfel de placă pe 128 biți, dar exista pe 64 biți.
Pe lângă asta, i-am zis să achiziționeze o placă nVidia datorită tehnologiilor oferite, mai ales de tehnologia Physx, tehnologie absentă la ATI, și care fără ea, ar duce lipsă de un plus de realism în jocuri. Norocul a fost că această placă pe 64 biți i-a fost dată în scopul de a fi testată. Într-un final, amicul și-a dat piesele vechi, și diferența în scopul unei achiziționări de placă video mai nouă și performantă. I-au oferit din nou o placă ATI, care spre surprinderea mea, a fost mai puternică decât ceea ce i-am oferit eu, însă evident, a fost mai scumpă. Era vorba de o placă ATI Radeon HD 6570 sau 6670...numai știu sigur. Mă miră faptul că nu a mai fost păcălit a doua oară, poate din cauză că i-a returnat acea placă care se dovedea a fi foarte slabă, angajatul respectiv al firmei, dându-și seama că nu prea poate fi păcălit.

Ideea acestui articol este să, apelați la orice prieten cunoscător în domeniul în care aveți nevoie, mai ales în domeniul calculatoarelor, deoarece firmele în domeniu nu ezită să vă stoarcă de bani. Odată dacă te-ai dus cu unitatea calculatorului la ei, deja greu mai scapi, deoarece îți vor specula o grămadă de diagnosticuri, în scopul de a achiziționa piese noi de la ei, și nu numai că achiziționezi piese de la ei, dar ți se pune sigiliu pe ele, adică în caz că, componenta respectivă se strică, va trebui să revii la ei. Pe lângă asta, aceste firme îți cer bani și doar că s-au uitat la ei, sau doar că...au dat 2 șuruburi jos..Sunt cazuri și cazuri...cine dorește le poate relata printr-un comentariu.

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

4 comentarii

Scrie un comentariu
4 martie 2013 la 22:18 delete

Excelent articolul, Daniel, ma bucur, sa vad, ca mai observa si altcineva in afara de mine tentativa asta de inselare a clientilor pentru un "tun" rapid de a mai vinde cate ceva mai scump si de altfel inutil clientilor. La mine in zona, in Harghita, singurii care fac treaba serioasa sunt nu firmele, ci cei care da anunturi de ex. ca repara calculatoare la domiciliul clientilor. Iar daca e nevoie de schimbat vreo componenta, ia specialistul componentele respective din calculator, merge frumos cu clientul de mina, direct la firma care vinde astfel de componente, si se cumpara in mod exclusiv ce zice specialistul.
Clientul este prezent doar pentru a fi asigurat ca piesele noi sunt... intr-adevar noi, sau cel putin, vin cu o garantie din partea vinzatorului.
Si eu prestez astfel de servicii, si aici in zona, mai sunt 3-4 grupuri de tineri, care presteaza la fel. Firmele, din pacate, intr-adevar au tentatia de a insela clientii, crezindu-se de cele mai multe ori, mai destepti si mai in tema decat clientii. Sunt unele cazuri in care, intr-adevar, au dreptate, in marea majoritate a cazurilor insa, nu au ! Sfatul deci, subscriu 100% : apelati la cineva care intr-adevar se pricepe !

Răspunde
avatar
web design
Autor
4 martie 2013 la 23:27 delete

Imi place foarte mult articolul pentru ca ai cam pus punctul pe "i". Aceasta este o problema destul de veche. In urma cu cateva luni am dus calculatoarele de la firma pentru intretinere la o firma. Un calculator avea o problema cu placa video. Sunt sunat si mi se spune ca trebuie sa schimb o placa de baza si un procesor la un calculator. Am mers la firma respectiva sa vad despre ce era treaba. Eu le spuneam sa-mi puna o placa video si sa faca un test ca totul o sa fie ok, ei nu, o tinueau pe-a lor. Pana la urma a fost ca mine. Insa daca nu stiam plateam in plus cu vreo 800 lei.

Răspunde
avatar
Eddie
Autor
4 martie 2013 la 23:32 delete

Mă bucur că nu ai fost păcălit...Putea fi o mare pierdere financiară, doar din cauza unor înfometați care lucrau la firma respectivă...E o mare nebunie cu ei...Am avut norocul să învăț de mic despre PC-uri altfel o mușcam de câteva ori :)

Răspunde
avatar
8 martie 2013 la 14:41 delete

da cam asa sta treaba cu aceste firme de distribuire a pieselor pentru calculatoare, toti incearca sa profite de cei ce nu se pricep la piesele unui calculator.

Răspunde
avatar

Recent Articles