Statistică & Promovare


Bloguri, Bloggeri si Cititori

Românii tot mai naivi la escrocheriile de pe Facebook

miercuri, februarie 27, 2013
Acum câteva zile am zărit prin feedul de Facebook, câteva actualizări de la prietenii din lista profilului meu. La comentariile acelor actualizări se aflau niște mesaje de genul "Haha click aici să vezi câți ți-au vizitat profilul!", iar ca thumbnail avea atașată o imagine de la serviciul de contorizare vizitatori online Who's among us , o imagine care avea 144 de vizitatori online cică. Prima oară am zis, hai că na...o fi ceva pe acolo însă nu am dat click pentru că nu mă interesa pur și simplu aspectul ăsta...
După ce am mai dat scroll să mai citesc câte ceva prin feed, încep să zăresc tot mai multe comentarii de acest gen, cu fix același conținut. Atunci mi-am dat seama că ceva "e putred în Danemarca", și că un astfel de mesaj e defapt un potențial virus. Și s-a dovedit a fi adevărat. Peste câteva ore aflasem că acesta era un virus, care posta în numele utilizatorului, trimițând mesaje fără permisiunea lui, și pe lângă asta avea acces la datele personale...


Așa cum spune și titlul...tot mai mulți români cad pradă acestor escrocherii, acestor mesaje care îți pot pune în pericol securitatea calculatorului, lucru care poate conduce la pierderea de informații de pe hardul calculatorului, până la monitorizarea activității tale pe acel calculator, lucru foarte dăunător dacă efectuezi plăți online.
Până la urmă m-am gândit: Ce e așa de important faptul că vezi numărul de vizitatori online pe profilul tău? Mi se pare chiar inutil...

Românul în general stă prost la capitolul documentație privind elementele dăunătoare care sunt la tot pasul pe orice site popular mai ales de socializare. Nu știu sigur dacă cineva s-a documentat privind virusul precizat mai sus, însă eu m-am documentat și cu noroc l-am evitat. Bineînțeles, faptul că am zărit tot atâtea comentarii pe profilul altor utilizatori, însemna că defapt erau victime. Deci pot să spun că mulți români s-au virusat de pe urma acestui virus.

Un like = o șansă să câștigi unul dintre 10.000 de iPad-uri. Nu zău?
E plin de astfel de pagini unde te ademenesc să te înscrii să faci fel și fel de lucruri, să expui date personale ca să ce? Să câștigi un iPad sau un dispozitiv care costă foarte mult, însă atunci când primești o astfel de invitație îți spui: Wow! It's my chance! It's now or never! Și deja...dacă ai făcut prostia asta ești... f**ked up.
Creierul unui român se pare că numai lucrează atunci când zărește o astfel de invitație sau chiar pagina în fața ochilor strălucitori de bucuria care urma să vină...Chiar credeați că e așa ușor să câștigi un dispozitiv de 3000 de lei? E al naiba de greu. Sunt șanse de <1% să câștigi acel dispozitiv. Nu..stai...sunt 0% șanse să câștigi pentru că acel concurs e defapt o escrocherie! Nu există 10.000 de dispozitive, dar 1?

Sfatul meu! Documentați-vă înainte să faceți ceva greșit! Un lucru care vi se pare cât de puțin suspect, dați o căutare pe Google și vedeți despre ce e vorba. Eu așa fac, și așa stau departe de toate tentativele de fraudă, de toți virușii și de toate escrocheriile online. Fiți atenți la e-mailurile primite mai ales cele spam, nu doar la site-uri. Sunt e-mailuri care se dau drept bănci, care cer date pentru o reactualizare de date în serverul lor, însă totul e o tentativă de phishing. ( citește articolele legate de phishing aici și aici )


TAKE CARE! :)

Recomand

Articol mai nou
« Articol mai vechi
Articol mai vechi
Articol mai nou »

1 comentarii:

Scrie un comentariu
27 februarie 2013 la 02:53 delete

Daniele, uite care-i treaba cu vizualizarea profilelor pe facebook. Este un virus informatic care dupa o vreme de siesta in calculator, se activeaza, si preia controlul asupra sistemului. Am avut deja cateva cazuri de calculatoare infectate, pe care apareau mesaje gen "Politia Romana - calculatorul dv. a fost gasit vinovat de descarcarea de continut ilegal de pe internet, drept pentru care trebuie sa platiti suma de 300 de lei sau 100 Euro !!!" - atentie la prostia asta, 100 de euro, nu corespund nicicum la 300 de lei.... in plus, mesajul asta se afiseaza intr-o fereastra de tip "kino" sau aplicatie HTA fullscreen, din care nu poti iesi nicicum. Nici unul din antivirusurile testate de mine - kaspersky, nod, avira, avast, nu au detectat virusul. Cureti sistemul doar manual, in cele mai multe cazuri, pornind sistemul de pe un CD live linux, si localizand inregistrarile si fisierele care trebuiesc eliminate.

Răspunde
avatar

Recent Articles