Încă de mic am auzit de superstițiile astea. Ba chiar le și respectam. De ce? Păi vedeam că multă lume avea un fel de lege a superstițiilor. Le respectau cu strictețe. Că e bine așa, că nu e bine așa...
Dacă scapi sarea pe masă va fi scandal. Dacă vezi o pisică neagră și îți taie calea, să faci 3 pași înapoi și să te închini. Dacă spargi o oglindă vei avea ghinion 7 ani. Dacă pleci de acasă și îți aduci aminte că ai uitat ceva, nu e de bine. Întoarcerea din drum e de rău. Să mergi pe sub scară, nu-i de bine. Să deschizi o umbrelă în casă, nu-i de bine. Multe obiceiuri și tradiții sunt de prin babe. De aia se și numesc lucruri "băbești". Nu aici! Originea superstițiilor provine din mitologii, din Biblie și din diferite culturi.
Cine le-a inventat?
Numărul 13 e considerat ca fiind ceva de rău de către mai multe culturi. Știați că unele hoteluri, clădiri de apartamente nu au numărul 13 din cauza acestei superstiții? De obicei, nici aeroporturile nu au o poartă cu numărul 13, iar în zilele de Vineri, 13, o mare parte din oameni rămân acasă. Grecii au inventat chiar și un termen pentru teama de numărul 13 (triskaidekaphobia), dar și teama de Vineri, 13 (paraskevidekatriaphobia). În concluzie, grecii au considerat că numărul 13 poartă ghinion.
Chinezii și egiptenii nu au fost de aceeași părere. Ei cred că numărul 13 e număr cu noroc.
După cum vedeți, fiecare cultură tratează o superstiție diferit.
Ca să nu lungesc articolul, vă invit să citiți sursa din care v-am vorbit despre numărul 13. E foarte interesant cum s-au interpretat aceste lucruri, numere și toate cele.
Site-ul se numește Psychic Library. (Click AICI ca să citești despre originea superstițiilor)
Întrebarea mea pentru voi: Credeți în superstiții?
sursa foto: google.ro
21 comentarii
Scrie un comentariuCred în superstiții la fel cum cred în .. Dumnezeu. :))
RăspundeAdică nu crezi? :))
RăspundeExact!!!
RăspundeHaha. De-aș avea norocul să ghicesc și la Loto...
RăspundeEh, trebuie doar să crezi în Dumnezeu. El sgur te va ajuta să câștigi la Loto. Doar sunt „banii dracului”. Ei doi (știi tu cine) se înțeleg perfect. :))
Răspunde:)) Dacă tu zici, te cred. :)))
RăspundeReferitor la primul comment, mi se pare a fi atat de avizat! Mai nou in Romania religia si superstitiile se confunda! De cate ori n-ati vazut oamnei care bat cruci in dreptul fiecarei biserici pentru a avea noroc?! Soferi care injura ca la usa cortului si totusi au parbrizul plin de cruciulite si exemplele pot contiunua ...
RăspundeMasaj, ca orice creștin adevărat care se respectă nici nu ar trebui să se ducă la biserică, nici nu ar trebui să îngenucheze când se roagă, sau să-și încrucișeze mâinile ...sau să aibă iconite ...cruce. Toate sunt doar lucruri păgâne. Un creștin adevărat ar trebui să caute mai mult prin istorie. Oricum, un ateu întotdeauna va fi „citit” când vine vorba de religie.
RăspundePăi da. Românul e credincios când are nevoie, nu tot timpul.
RăspundeInteresant ce spui acolo, Sarcasticu'. Am auzit acum ceva timp, știri legate de creștinim. Un teolog american susținea că religia a fost o campanie a aristocraților romani, dând naștere unui Mesia pacifist. O chestie de natură psihologică. Ce zici de asta? :D
RăspundePsihologia cu religia, crede-mă, se îmbină perfect. Se contemplează până în absolutul perfect. Fără psihologie nu poți aplica religia acolo unde trebuie. Oricum, ce se face acum cu religia este doar manipulare proastă în masă. Religia de acum 2000 de ani a fost cu totul altceva. Multe s-au schimbat, s-au adăugat. S-au schimbat fix după moartea lui Iisus/Isus, la 300 de ani; când regele păgân Constatin a fost el puțin mai șmecher și a introdus anumiți ...termeni.
RăspundeIar acel teolog greșește. Romanii niciodată n-au încercat să dea „naștere” unui Mesia perfect. Din contră, au încercat să manipuleze istoria „uitând” să spună/scrie ceea ce ar fi trebuit.
Da, ai dreptate. Religia de acum e o afacere. Tot timpul când sunt moaștele nu știu cărui sfânt, se câștigă o groază de bani. Mă-ntreb, cine a zis că religia asta înseamnă? Românii s-au invățat prost cu datul banilor când merg la Biserică. Întrebam pe cineva de Paște: - De ce dai bani mă? - Că așa se dă.
RăspundeOricum și Paștele e o făcătură, la fel ca și Crăciunul și ca alte sărbători. Și bineînțeles și moaștele. Religioșii sunt atât de creduli ...și atât de mult își doresc să li se întâmple o minune ..că sunt dispuși să facă orice. Încalcă „regulile de bază” „impuse” de Dumnezeu. :)
RăspundeEh. Noi să fim sănătoși, ai uitat? :))
RăspundeHai că ne-am întins prea mult la vorbă. Noi să fim sănătoși! :))
RăspundeTaci mă și vorbește că nu te taxez! :))
RăspundeOrice-i posibil. Măcar dacă tot vorbim ..îmi fac reclamă la blog. =))
RăspundeN-o să mă crezi când îți spun, dar și eu îmi fac reclamă blogului meu la mine pe blog. =))
RăspundeNici nu ai dee cât de mult contează comentariile. :)) Bine, comentarii cu cap, nu ce facem noi acum. :))
RăspundeDa, păi îți zisăi că nu-i bine ce facem noi aici. :))
Răspundesunt ok comentariile, mult deasupra altora din cate am citit.
RăspundeEmoticonEmoticon